به گزارش خبرنگار فوتبال و فوتسال گروه ورزشی باشگاه خبرنگاران جوان سعید فتاحی درباره اینکه با توجه به سفر اخیر مسئولان فدراسیون فوتبال به قطر و همچنین حضور پیر لوئیجی کولینا در تهران برای تماشای دربی ۸۹ آیا می توان به استفاده از سیستم VAR از هفته اول لیگ نوزدهم امیدوار بود یا خیر، گفت: VAR سیستمی نیست که تنها خریداری، نصب و استفاده شود. این سیستم مانند هدست های داوری یا فیلمبرداری نیست که بلافاصله پس از خرید بتوانیم از آن استفاده کنیم. طبق نظر برد بین المللی فوتبال باید مراحل مختلفی برای VAR طی شود. این سیستم برای داوران، ناظران، کمک داوران، بازیکنان، مربیان و سرپرستان تیم ها آموزش های خاصی دارد.
او ادامه داد: دست کم باید ۱۵ تا ۱۶ بازی به صورت آفلاین از VAR استفاده کرده و فیلم آن را برای فیفا بفرستیم. پس از ارسال فیلم ،فیفا ۲ بازی را انتخاب می کند تا بار دیگر به صورت آفلاین اجرا شود. پس از پشت سر گذاشتن تمام این مراحل لایسنس آن را به ما می دهند. فدراسیون تایلند به دلیل استفاده سرخود از سیستم مذکور در لیگ این کشور در آستانه تعلیق قرار گرفت و پس از آنکه فیفا به سرعت وارد عمل شد تایلندی ها گفتند قوانین را نمی دانستیم و در نهایت به دلیل اینکه قوانین مربوطه به تازگی تصویب شده بود تنها جریمه مالی شدند. فیفا به دلیل اینکه VAR به عدالت داوری و قوانین فوتبال مرتبط است در صورتی که مراحل مربوطه به درستی طی نشود، اجازه استفاده از آن را نمی دهد. یکی از همین مراحل شرکت در کارگاه های آموزشی است.
فتاحی تصریح کرد: در کلاس هایی که در قطر برگزار شد شرکت کردیم. سه تا شش ماه برای طی شدن این مراحل زمان نیاز داریم. فیلم 15 بازی ای را هم که به صورت آفلاین از این سیستم استفاده کردیم به فیفا ارائه دادیم که تنها ۲ تا ۳ مورد قبول شد. باید کارهای دیگر را هم انجام بدهیم. با توجه به این زمان در هفته های ابتدایی فصل آینده نمی توانیم از VAR استفاده کنیم اما تا قبل از اتمام نیم فصل اول این سیستم را راه اندازی می کنیم و باید باشگاه ها هم به ما کمک کنند.
مدیر مسابقات سازمان لیگ درباره اینکه چگونه در ابتدا عنوان شد که سیستم کمک داور ویدیوئی به زودی بهره برداری می شود، بیان کرد: دوستانی که چنین مطالبی را عنوان کرده اند اطلاع نداشتند چراکه این قانون نو است. همانگونه که گفتم برد بین المللی فوتبال تاکید دارد به دلیل اینکه چنین سیستمی با قوانین داوری مرتبط است باید تمام مراحلش طی شود یا اینکه ما هم مانند ژاپن، قطر و کشورهای اروپایی به صورت مستقیم سیستم مورد تائید فیفا که در جام جهانی و جام ملت های آ سیا از آن استفاده شد خریداری کنیم. این سیستم هم باید به صورت فصلی خریداری شود و دائمی نیست. یعنی پس از یک سال استفاده باید بار دیگر پول بدهیم و سیستم را شارژ کنیم. هزینه خرید سیستم مذکور هم خیلی بالا است اما برد بین المللی به کشورهایی که توان مالی محدودی دارند اعلام کرده است می توانند VAR را بومی سازی کرده و مراحلش را طی کنند.
فتاحی افزود: بخش هایی از سیستمی که ما مد نظر گرفته ایم در ایران طراحی می شود و بخشی از آن هم باید از خارج از کشور تهیه کنیم که کارهایش در حال انجام شدن است. از فیفا درخواست کرده ایم در صورت امکان به ما کمک کند که این اتفاق هم می افتد. تلاشمان اینست در سریع ترین زمان از این سیستم بهره برداری کنیم. اگر کمیته داوران اعلام کرده به زودی از سیستم VAR استفاده می شود به این دلیل بوده که تصور می کرده می توانیم بلافاصله پس از خرید از VAR استفاده کنیم. مبلغ سیستم برای هر ورزشگاه ۳۰۰ هزار دلار است. بازی های لیگ برتر در ۱۴ ورزشگاه ما برگزار می شود و اگر بخواهیم سیستم مورد تائید فیفا را بخریم باید مبلغ زیادی پرداخت کنیم. گذارن فوتبال ما همینگونه به مشکل خورده است و با این توان مالی محدود نمی توانیم سیستم را خریداری کنیم.
او درباره برنامه های سازمان لیگ برای آرامش هفته های پایانی لیگ برتر گفت: تمام تلاشمان را برای تحقق این امر به کار گرفته ایم. قبل از عید جلسات متعددی برگزار کرده ایم و یک شنبه هفته جاری هم جلسه ای با حضور حیدر بهاروند(رئیس سازمان لیگ) مرتضی تورک(رئیس کمیته اخلاق) برگزار کرده و پیش بینی می کنیم در بازی های حساس با موارد غیر فوتبالی برخورد کنیم تا فوتبالی سالم و پاک داشته باشیم. کمیته اخلاق با جدیت تمام بازی ها را رصد می کند و از همه ارکان فوتبال حتی خبرنگاران می خواهیم اگر با موضوعی غیرفوتبالی برخورد کردند اطلاع رسانی کنند تا با آن برخود شود. همانگونه که پیش از عید دیدید در بحث تبانی در رقابت های لیگ دسته دوم ۲ نفر دستگیر و به مراجع قضائی معرفی شدند. هر سال همزمان با برگزاری هفته های پایانی لیگ کارگروهی شامل اعضای کمیته های اخلاق، داوری، انضباطی و سازمان لیگ تشکیل می شود و بازی ها را رصد می کند. هرهفته هم جلسات مربوط به این کارگروه که از بهمن ۹۷ تشکیل شده برگزار می شود و مسابقات تمام رده ها رصد می شود.
مدیر مسابقات سازمان لیگ درباره اینکه آیا بازی های تیم ملی امید هم در تقویم سال آینده بازی های لیگ برتر در نظر گرفته می شود یا خیر، گفت: بازی های تیم امید را در تقویم امسال هم در نظر گرفته بودیم اما مسئولان تیم امید هم باید برنامه خود را به ما ارائه بدهند. در حال حاضر برنامه ریزی های لازم انجام شده و حتی درصدد هستیم بازی های نیم فصل اول لیگ برتر در سال آینده پیش از بازی های مقدماتی المپیک برگزار شود تا تیم ها راحت بازیکنانشان را در اختیار تیم امید قرار بدهند.
فتاحی درباره احتمال فشردگی فصل آینده رقابت های لیگ برتر بیان کرد: تقویم فصل بعد آماده است، تقویم خامی را آماده کردهایم تا به تیمها بدهیم تا نظراتشان را اعمال کرده و و به ما اعلام کنند.
انتهای پیام/